BERLIN, 9. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Njemački izvoz poskočio je u studenom najsnažnije u četiri i pol godine, najavljujući uz blago povećanu proizvodnju snažniji rast najvećeg europskog gospodarstva u posljednjem tromjesečju prošle godine.

Desezonirani podaci državnog statističkog ureda, objavljeni u ponedjeljak, pokazuju kako je izvoz u studenom porastao 3,9 posto na mjesečnoj razini. To je najveći porast na mjesečnoj razini od svibnja 2012.

Uvoz je istovremeno uvećan 3,5 posto, najsnažnije od srpnja 2014.

Time je desezonirani trgovinski suficit u studenom povećan na 21,7 milijardi dolara, s 20,6 milijardi eura u listopadu.

Detaljni trgovinski podaci pokazuju da je njemački izvoz u zemlje izvan Europske unije na godišnjoj razini porastao 7,6 posto, dok je potražnja od zemalja eurozone u studenom uvećana 5,2 posto.

Odvojeno je ministarstvo gospodarstva i energetike danas izvijestilo da je njemačka industrijska proizvodnja u studenom porasla 0,4 posto na mjesečnoj razini, blago usporivši u odnosu na studeni kada je uvećana 0,5 posto.

Povećanje je podupro 1,5-postotni rast aktivnosti u građevinskom sektoru, najveći na mjesečnoj razini od veljače. Proizvodnja u prerađivačkoj industriji porasla je 0,4 posto dok je u energetskom sektoru zabilježila istovjetan pad.

“Prerađivačka i građevinska industrija nedvojbeno su se oporavile nakon slabog ljetnog razdoblja”, konstatiraju u ministarstvu, dodajući kako i podaci o novim narudžbama i istraživanja o očekivanjima u ta dva sektora “obećavaju solidan rast proizvodnje u zimskom razdoblju”.

Time su u ministarstvu umanjili važnost posrtanja narudžbi u industriji u studenom, koje su na mjesečnoj razini smanjene 2,5 posto, nakon 5,0-postotnog skoka u prethodnom mjesecu. U dvomjesečnom razdoblju koje obuhvaća listopad i studeni i otklanja efekte mogućih snažnih kolebanja, narudžbe su uvećane za 3,5 posto u odnosu na kolovoz i rujan.

U vladi očekuju da će se pozitivan trend nastaviti i u 2017. godini.

Podaci državnog zavoda za statistiku i ministarstva gospodarstva i energetike potvrdili su očekivanja snažnog oporavka u četvrtom tromjesečju nakon što je u trećem tromjesečju tempo rasta prepolovljen zbog slabljenja izvoza.

“Nova Godina počela je s blago poboljšanim vijestima”, ističe ekonomist ING banke Carsten Brzeski, dodajući kako novi pokazatelji potvrđuju kako je gospodarstvo dobilo zamah u četvrtom tromjesečju.

Ekonomisti očekuju kako je gospodarstvo u posljednja tri mjeseca 2016. raslo više nego dvostruko snažnijim tempom nego u prethodnom tromjesečju, od oko 0,5 posto.

Za cijelu 2016., vlada predviđa kako će veća osobna potrošnja, kao i potrošnja države, podići rast na 1,8 posto, što bi bio najsnažniji rast u pet godina.

Državni statistički ured objavit će preliminarne podatke o BDP-u u četvrtak.

(Hina)