Kako krademo? Upravo je to pitanje na koje je odgovor željela pronaći udruga ACFE (Association of Certified Fraud Examiners) odnosno njen hrvatski ogranak. Oni su proveli istraživanje (koje je još u tijeku), a preliminarne rezultate predstavili su na konferenciji na kojoj se govorilo o stanju i percepciji o prijevarama u organizacijama koje djeluju u Republici Hrvatskoj.

Zanimljivo, ovo je prvo takvo istraživanje u Hrvatskoj, a podržao ga je i SAS te Comping koji se bavi implementacijom anti-fraud IT rješenja. Iako je prvo takvo istraživanje, pa su se podaci uspoređivali s prošlogodišnjim rezultatima na svjetskoj razini, pokazalo je da zaposlenici u Hrvatskoj “često kradu” jer “to mogu”. 

Jedan od rezultata kaže da je u čak u 80% prijevara počinitelj bio interni zaposlenik što je šokantan podatak. Čak 50% prijevara imalo je za posljedicu štetu za organizaciju veću od milijun kuna i radilo se o prijevarama koje su trajale 18-36 mjeseci. Ovo je dokaz izostanka čak i najosnovnijih anti-fraud procesa, što otkriva veliki potencijal za budućnost. Vjerujem da će organizacije u budućnosti prepoznati važnost implementacije anti-fraud procesa te tehnologija kao što su softverska rješenja za automatsku detekciju prijevara i provođenje trijaže i istraga koji omogućuju i do 12 puta kraće vrijeme potrebno za neke aktivnosti koje provode istražitelji u svome svakodnevnom poslu,  istaknuo je Jurin.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr