Španjolska vlada uspjela je zadržati 90 % ciljanih cijena prehrambenih proizvoda na niskoj razini, Hrvatska nije

Dok se mnoge zemlje eurozone teško nose s inflacijom, Španjolska je već ispunila glavni cilj: spustila ju je na poželjnih “oko dva posto”.

U srpnju je iznosila 2,1 posto, a mjesec prije tek 1,6 posto, podaci su Eurostata. Nekoliko faktora potiče dezinflacijske trendove u Španjolskoj, objašnjava ING Grupa, nizozemska financijska grupacija, a prvi je značajan pad cijena plina i električne energije.

Poput hrvatske, i španjolska je vlada donijela brojne mjere za ublažavanje udara inflacije. Uključivale su ograničavanje cijena energije, sniženje troška javnog prijevoza, oporezivanje ekstra dobiti i ograničenje rasta cijena najamnina, kao i privremeno smanjenje PDV-a na prehrambene proizvode: kruh, brašno, određene vrste mlijeka, sir, jaja, voće, povrće, mahunarke, žitarice, maslinovo ulje… Konačni rezultat, očito je, značajno se razlikuje.

Prema podacima španjolske središnje banke, vlada je uspjela zadržati 90 posto ciljanih cijena prehrambenih proizvoda na niskoj razini.

Hrvatska Vlada, kako je i sama priznala, u tome nije uspjela. Istraživanje Porezne uprave pokazalo je da je samo trećina poduzetnika smanjila cijene proizvoda u istom iznosu koliko je snižena stopa PDV-a. Ostali su mjeru uglavnom iskoristili za povećanje profitnih marži. Španjolska je vlada bila mnogo ambicioznija i po pitanju novih poreza.

Oporezivanje izvanredne dobiti energetskih tvrtki i banaka predviđeno je dvije godine, a donijela je i novi “solidarni porez na bogatstvo” za pojedince čija je neto imovina veća od tri milijuna eura.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay