Ugroženim kućanstavima banke moraju ponuditi mogućnost 12-mjesečnog zamrzavanja otplate, nižu kamatnu stopu na odgođenu glavnicu i dulji rok povrata kredita

Španjolska vlada postigla je načelni dogovor s bankama o mjerama pomoći više od milijun ranjivih kućanstava s otplatom hipotekarnih kredita, objavilo je ministarstvo gospodarstva.

Oko tri četvrtine građana Španjolske vlasnici su stambene nekretnine, a većina njih kupuje ih hipotekarnim kreditima s promjenjivom kamatnom stopom. Budući da je Europska središnja banka počela podizati kamatne stope u eurozoni, prijete im veće obaveze po kreditima.

Prema dogovoru postignutom u ponedjeljak, banke će ranjivim obiteljima s primanjima do 25.200 eura pomoći s otplatom hipotekarnih kredita kroz dopunjeni kodeks dobrih praksi.

Ugrožena kućanstva moći će restrukturirati hipotekarne kredite po nižoj kamatnoj stopi tijekom petogodišnjeg razdoblja počeka, u skladu s važećim dobrovoljnim kodeksom iz 2012. koji postaje obavezan nakon što ga zajmodavci prihvate.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay