MADRID, 30. siječnja 2017. (Hina/AFP) – Španjolsko gospodarstvo poraslo je u prošloj godini 3,2 posto, pokazali su u ponedjeljak objavljeni službeni podaci, potvrđujući oporavak zemlje od teške krize koju je prouzročilo pucanje balona na tržištu nekretnina, prouzročivši ogromnu nezaposlenost i produbivši nejednakosti u društvu.

Time je španjolski BDP prošle godine porastao istim tempom kao i u 2015. Ujedno stopa rasta spada među najveće u Europi.

Prema dostupnim statistikama europskog statističkog ureda prosječni rast u eurozoni u trećem je tromjesečju na godišnjoj razini iznosio 1,7 posto.

Španjolsko su gospodarstvo u 2016. poduprle niske cijene benzina i visoka domaća potražnja u kontekstu pada nezaposlenosti, te rekordan izvoz i rezultati u turističkom sektoru.

U posljednjem su tromjesečju 2016. aktivnosti u četvrtom po veličini gospodarstvu eurozone porasle 0,7 posto u odnosu na prethodna tri mjeseca, objavio je španjolski Nacionalni institut za statistiku.

Time su zabilježile rast 13 tromjesečja zaredom.

Španjolska se tako osovila na noge nakon teškog pada koji je izazvalo pucanje balona na tržištu nekretnina u 2008. godini.

Optimizam donekle prigušuju službene procjene prema kojima bi španjolski BDP-a u ovoj godini trebao usporiti na oko 2,5 posto.

Španjolska su također još mora uhvatiti u koštac s visokim proračunskim deficitom od 4,6 posto, kojeg je u skladu sa zahtjevima Europske komisije obećala smanjiti na 3,1 posto u ovoj godini.

Stopa nezaposlenosti kontinuirano se smanjuje, iako je zasada na još uvijek visokih 18,6 posto. To je dosta iznad prosjeka eurozone i svrstava zemlju na neslavno drugo mjesto po nezaposlenosti u Europskoj uniji, odmah iza Grčke.

(Hina)