ZAGREB, 8. rujna 2017. (Hina) – Iz trgovačkog lanca Spar Hrvatska u petak su izvijestili da pozdravljaju nastojanja zastupnice u Europskom parlamentu Biljane Borzan oko uvođenja jedinstvene kvalitete proizvoda za sve europske zemlje, jer to nije samo inzistiranje na pravima kupaca, već i na pravima hrvatskih trgovaca.

Borzan je krajem prošlog tjedna izvijestila kako je analiza kvalitete 26 istih proizvoda koji se nalaze na hrvatskom i njemačkom tržištu pokazala da je više od polovine proizvoda na hrvatskom tržištu lošije kvalitete, ali i značajno skuplje nego na njemačkim tržištu.

Istraživanje, koje je provedeno u suradnji s Hrvatskom agencijom za hranu u nekoliko hrvatskih akreditiranih laboratorija, pokazalo je da samo kod četiri od 26 ispitanih proizvoda (15 posto) nije bilo razlike ni u kvaliteti niti cijeni. Kod 54 posto proizvoda utvrđena je razlika u kvaliteti, dok je više od 60 posto proizvoda, u trenutku kupnje, bilo skuplje na hrvatskom tržištu.

“Spar, kao i ostali trgovci u Hrvatskoj, ne mogu jamčiti da je kvaliteta proizvoda poznatih brandova koji se prodaju u Hrvatskoj, jednaka kvaliteti u svim ostalim europskim zemljama”, istaknuo je predsjednik uprave Spar Hrvatska Helmut Anton Fenzl.

Napominje kako je svaki pokušaj nabavljanja proizvoda izravno od proizvođača osujećen od multinacionalnih kompanija koje dozvoljavaju kupovinu samo preko distributera i to samo one kvalitete koju oni žele prodavati hrvatskom tržištu.

Iz tog trgovačkog lanca kažu da proizvodi Spar robnih marki nastaju izravnom suradnjom s proizvođačima, na primjer u Njemačkoj, Austriji i Italiji, i rade proizvode identične kvalitete za hrvatsko tržište, istaknuo je Fenzl.

U priopćenju, među ostalim, navode kako za sve njemačke, talijanske i austrijske proizvode koje Spar Hrvatska prodaje pod svojim robnim markama, Spar u potpunosti garantira jednaku kvalitetu za hrvatsko tržište.

(Hina)