Hrvatska udruga poslodavaca pozvala je Ministarstvo financija da krene oporezivati strane web trgovine i tako proračunu namakne obilate dodatne prihode. U prijedlogu ministru Zdravku Mariću tvrdi se da je to jedan od načina kako može spasiti 300.000 izravnih i neizravnih radnih mjesta u trgovini u Hrvatskoj.

Denis Čupić, predsjednik HUP-ove koordinacije neprehrambene trgovine i trgovačkih centara, od koje je i potekla inicijativa, kaže da je povećanje rasta web trgovine tijekom pandemije koronavirusa dovelo domaće trgovce u neravnopravan položaj naspram stranih internetskih.

“Fer i transparentno oporezivanje online trgovine, isto kao što se oporezuje i ‘klasična’ trgovina, prilika je da država uprihodi i više od milijarde kuna godišnje, kaže Čupić. Navodi da, za početak, velik broj inozemnih online trgovaca koristi hrvatsku internet domenu te tako kod kupaca stvara zabludu da kupuju u hrvatskoj trgovini. No, još veći problem vidi u tome što na računu ne iskazuju iznos PDV-a pa kupac ni ne može shvatiti da plaća npr. 19 posto PDV-a trgovcu u nekoj drugoj zemlji.

HUP stoga zahtijeva strogu kontrolu i naplatu poreza na prekogranične isporuke. “Najveće strane web trgovine registrirane su u “poreznim oazama”, poput Rumunjske, Češke ili Cipra. One isključivo propustima Porezne uprave ne plaćaju hrvatski PDV koji je među najvećima u EU. Iz ove stavke država može i oformiti fond za oporavak domaće trgovine koja je zbog ograničavanja na rubu stečaja”, kaže Čupić.

Prijedlog HUP-a podržava i udruga Glas poduzetnika, koja ističe da bi se tako moglo potaknuti domaću potrošnju te uz dugoročno smanjenje glomaznog javnog aparata i digitalizaciju uprave omogućiti i smanjenje stope PDV-a.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay