Na Redditu specijaliziranom za hrvatsku IT industriju je ovog tjedna osvanula zanimljiva objava, a koja kaže:

“Dobar dan dobri kolege, građani višeg reda, buržuji, lordovi i svi koji se slično osjećaju jer rade u IT-ju. 2023. godina se bliži kraju i okarakteriziralo ju je mnoštvo otkaza, smicalica i naplate godina neorganiziranog vodstva IT firmi u Hrvatskoj, koje su se ponašale kao da je sve Bogom dano i zauvijek će biti tako. Ali nije.

Neke firme su svoje otkaze obznanile javnosti, neke su to zataškale. Ovaj post neka posluži kao prilika svima isfrustriranim IT-jevcima da podijele što se ove godine događalo u njihovoj firmi, a da javnost to ne zna. Kad nas već menadžment može je**ti u mozak i opet sve njihove greške budu naplaćene preko naših leđa, najmanje što možemo je podijeliti to što rade s ostatkom struke pa da cijenjeni pripadnici više kaste znaju kako je kod susjeda.”

Očito, ni u ovoj branši, koja je dosad odolijevala nepovoljnim ekonomskim kretanjima, više ne cvjetaju ruže. Pa tako jedan drugi korisnik opisuje: 

“Hrvatski IT je slika hrvatske ekonomije. Sve ono loše u hrvatskoj ekonomiji preslikava se i u IT sektor … Tekuća godina za nas nije bila uspješna kao prošla. I nas je uhvatila kriza, (što znači da) nema projekata. Odgovor na to je smanjenje plaća, a i naziru se otkazi. Opća atmosfera je prilično tmurna. Nakon što malo popričaš s ljudima, ispada da nitko nije zadovoljan i svi traže neki bolji posao.

Ono što je meni bitnije od samog trenutnog stanja jesu pravila igre koja vrijede. Mislim na to kako se poslovi dogovaraju, u kakvim uvjetima se radi i koja je neka dugoročna vizija. Unutar Hrvatske poslovi se dogovaraju na janjetini u sustavu ruka ruku mije. Iako to nije neuobičajena praksa po kugli zemaljskoj, ovdje je jedini kriterij tko će uzeti koji postotak. Pitanja kvalitete, hoće li to raditi kompetentni ljudi, može li se to zbilja napraviti – takve stvari su nebitne onima koji posao dogovaraju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by ArthurHidden on Freepik