Sve nam je u dućanima iz uvoza, nema ništa naše! – javila nam se zgrožena čitateljica koju je ponuda u jednoj kvartovskoj trgovini “izbila iz cipela”. Veli da je mladi krumpir s Cipra, stari iz Njemačke, kapula iz Njemačke i Nizozemske, limun, grejp i paprike iz Turske, a rog paprika iz Albanije. Naranče i klementine su iz Španjolske, krastavci i tikvice iz Italije, cikla iz Nizozemske… A u jednoj drugoj kvartovskoj trgovini na akciji su borovnice koje su stigle iz – Čilea.

U jednoj od njih našli smo bijelo grožđe iz Južne Afrike. Južne Afrike? Jabuke su, hajde, u svim trgovinama koje smo obišli većinom naše, tu i tamo iskoče koje iz Italije. 

MANDARINE IZ TURSKE

Ali mandarine već nisu naše, stigle su pravo iz Turske, a kilogram se prodaje za 11,99 kuna. Luk je ljubičasti iz Nizozemske, a crveni iz Srbije. Nizozemac je 7,99 kuna, a onaj iz Srbije 4,99 kuna. Niz stranih vrsta voća i povrća samo se nastavlja. Rajčice i tikvice su iz Turske, a kilogram prvih je 23,99 kuna, a drugih 18,99.

Iznimno zdrava namirnica, koju mnogi uzgajaju u svom vrtu, je “cherry” rajčica, ili po hrvatski trešnjolika rajčica. Na police jednog trgovinskog lanca u naš je grad danima putovala iz Maroka. A cijena prava sitnica. Niti kilogram, točnije 300 grama, 14,99 kuna. Narazmjer između količine namirnice i cijene u toj trgovini, nećemo biti blagi, još nas je jednom “izbio iz cipela”. Mrkva iz Italije, također 100 grama – 7,99 kuna, patlidžan iz Španjolske, čija je redovna cijena od 24,99 kuna, snižen je na 12,49 kuna kilogram. Iz Španjolske su stigle brokula i crvena paprika koja košta 24,99 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr