U prvom polugodištu ove godine, u odnosu na isto razdoblje lani, hrvatsko tržište nekretnina je doživjelo pad prometa u iznosu od devet posto. S obzirom na to da su cijene kvadrata diljem Europe jasno dotaknule svoj maksimum za ovaj gospodarski ciklus te su već neko vrijeme u silaznoj putanji, bilo je samo za očekivati da će se taj trend preliti i na Hrvatsku. A upravo to se sada i događa. 

– Pored klasičnog posredovanja, naša agencija se bavi i razvojem investicijskih projekata vezanih za nekretnine. Dakle, dobro smo informirani o globalnim kretanjima tog tržišta. Sada nam povratne informacije nam govore da su u Njemačkoj i Austriji stali svi projekti, jer tržište očekuje osjetnu korekciju. Iako mi uvijek malo kaskamo za drugima, očigledno ni Hrvatska nije izuzeta od ovih zbivanja – upućuje nas u situaciju Srđan Javorčić iz CIO nekretnina.

Osim spomenutih zbivanja, Hrvatska raspolaže i nekim vlastitim specifičnim aktualnostima, koje bi također mogle pogurati nekretninski sunovrat. Naime, Ministarstvo financija bi trebalo u prvoj polovini 2024. izraditi nacrt prijedloga Zakona o registru, nakon čega će svaki građanin dobiti imovinsku karticu s podacima o prihodima i imovini, povezanu s istim instrumentima drugih članova obitelji. Dakle, više neće biti moguće sakrivati imovinu konta djece ili supružnika, te će nerazmjer prihoda i imovine postati mnogo jasniji. Ovo bi moglo nekima stvoriti neugodnosti, zbog kojih će se možda odučiti na rješavanje dijela kapitala. Toga, jasno, neće biti lišene ni nekretnine, pa nije isključeno da će ova praksa uzrokovati pritisak na ponudu nekretninskog tržišta, pa možda i gurnuti cijene prema dole.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Image by Katarzyna Tyl from Pixabay