Čini se da za to ipak nije kriv rat, dugovi su nastali puno prije invazije na Ukrajinu…

Najmanje pet poduzeća (s 350 radnika) iz Brodosplitova sustava već je dobilo privremene stečajne upravitelje. Imenovao ih je splitski Trgovački sud. Idućih dana isto bi se moglo dogoditi za još četiri škverska društava koja zapošljavaju ukupno 312 ljudi.

Svima im je vlasnik Tomislav Debeljak. I svi su se nad stečajnim ambisom našli zbog neplaćanja dospjelih obveza i blokada računa dulje od 120 dana, pa je Financijska agencija po službenoj dužnosti zatražila pokretanje stečaja kod spomenutog suda.

Sve se to događalo – Finini stečajni prijedlozi, naime – još u studenom i prosincu prošle godine. Nekoliko mjeseci prije ruske agresije na Ukrajinu, koja je počela 24. veljače 2022. godine.

A Debeljak je privremeno ugasio brodograđevnu djelatnost u Supavlovoj uvali prvog dana travnja 2022. I poslao barem 1500 ljudi na čekanje, kazavši kako mu je zapelo financiranje završetka dvaju brodova i kako je kolateralna žrtva međunarodnih sankcija ruskoj VTB banci. Koja mu zato ne može isplatiti 60 milijuna eura kredita. Nekada spominje i 120 milijuna eura, kao i kod Rusa zarobljenih vlastitih 60 milijuna eura, pa ostaje nejasno o kojem se zbirnom iznosu stvarno radi i tko tu komu što i koliko.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay