SPLIT, 21. veljače 2017. (Hina) – Splitski turistički vodiči okupili su se u utorak na Peristilu kako bi obilježili Međunarodni dan turističkih vodiča, ali i upozorili na diskriminaciju u odnosu  na strane kolege koji, za razliku od domaćih, mogu voditi turiste po zaštićenim lokalitetima bez polaganja posebnog ispita.

 Turističkim vodičima sporan je Pravilnik o priznavanju stručnih inozemnih kvalifikacija u turizmu. Drže kako nije usklađen sa Zakonom o pružanju usluga u turizmu, jer domaćim vodičima propisuje obvezu polaganja posebnog ispita za rad na zaštićenim lokalitetima, dok strani vodiči koji rade u Hrvatskoj tu obvezu nemaju.
 Ističu da ulaze u treću sezonu, a da se u tom smislu još ništa nije promijenilo, no vjeruju da bi Ministarstvo turizma pravilnik uskoro moglo staviti van snage.
 Turistička vodičica i jedna od organizatorica okupljanja na Peristilu Suzana Talijan objašnjava da domaći vodiči, nakon što polože opći dio ispita, postaju nacionalni vodiči i mogu pružati usluge u cijeloj zemlji, a da bi mogli raditi na zaštićenim lokalitetima, kao što je primjerice stari dio Splita, moraju položiti dodatni ispit za Splitsko-dalmatinsku županiju.
 To bi se pravilo trebalo odnositi i na strance, kaže ona.
 Vodičica Viktorija Modrić dodaje kako nije korektno da turistički vodiči u Hrvatskoj moraju polagati stručni ispit za svaku županiju posebno, dok njihove kolege iz Europe sa svojim ispitima mogu voditi po cijeloj Hrvatskoj.

“Italija, Cipar i Malta već su se u tom pogledu zaštitili. Doći će do apsurdne situacije da će kod nas svi moći voditi, a mi nigdje”, kaže ona.

Primjerice, nastavlja, ako hrvatski vodič vodi skupinu turista po bilo kojoj europskoj zemlji mora uzeti lokalnog vodiča, što je u pravilu najbolje jer svi žele čuti priču lokalnog vodiča.

“Naš vodič može samo govoriti u autobusu i dati opće informacije, ali čim iziđe iz autobusa grupu mora predati lokalnim vodičima”, kaže Viktorija Modrić.

(Hina)