Sa samo 22 godine Daniel Ek bio je milijunaš s Ferrarijem. Nakon uspješne prodaje tvrtke za digitalno oglašavanje taj je bivši student (ispisao se s prve godine fakulteta) živio životom rock-zvijezde, trošio, pio i tulumario, a onda – upao u depresiju, otuđio od svijeta i započeo svoj život u kolibi. No tu staje svaka sličnost između Daniela Eka i književnika Henryja Davida Thoreaua, autora ‘Waldena – život u šumi’, jer je mladi švedski poduzetnik u svom životu izvan civilizacije kovao plan kako da se u nju vrati i svom životu da nekakav smisao. Ek je kao svoju misiju odabrao spašavanje glazbene industrije te ju je doista i spasio osnovavši Spotify, vodeću digitalnu glazbenu platformu u znanom svemiru.

Kako je u nedavnoj analizi brenda zapisao magazin Forbes, Spotify je doista spasio glazbenu industriju, koja je zbog piratstva počela gubiti velike prihode. Samo prošle godine kompanija je vlasnicima glazbenih prava isplatila pet milijardi dolara, koji su zatim 500 milijuna podijelili izvođačima (pojedini udjeli ovise o sklopljenim ugovorima). Kako je Ek izjavio Forbesu, nije ni slutio da će Spotify imati toliki kulturni i financijski utjecaj. No to što ga je uspjeh iznenadio ne znači da planira mirovati i promatrati svoje stvoreno carstvo, njegove su ambicije mnogo veće.

– Svi podcjenjuju audio. To bi trebala biti industrija vrijedna na stotine milijardi dolara. Audio je teren koji planiramo osvojiti – najavio je Ek.

I doista, radio je medij star 135 godina, pa iako su ga mnogi odbacivali i proglašavali zastarjelim, on ipak uspijeva dosegnuti gotovo pola planeta (tri milijarde slušatelja). Prema podacima WARC-a, industrija je vrijedna 30 milijardi dolara, a većina marketinških proračuna ulaže se u ‘zemaljske’ radijske brendove. Ek smatra da tu golemu količinu novca ima smisla preseliti u online svijet, a Spotify vidi kao jedinstvenu adresu za svaku moguću vrstu audiosadržaja – od glazbe, vijesti, storytellinga, razgovora uživo, audioknjiga do podcasta.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media