Kako stvari stoje, potrošači će još koju godinu plaćati aktualnu cijenu vode koja neminovno mora rasti zbog reforme vodno-komunalnog sektora.

Doznajemo, naime, kako će ubuduće, a najkasnije 2023. godine, komunalne tvrtke koje se bave vodoopskrbom plaćati Hrvatskim vodama naknadu za količinu zahvaćene vode (bilo izvorske, podzemne ili površinske) umjesto količine vode isporučene građanima, što je trenutačno slučaj.

Naime, na putu od izvora do špina izgube se ogromne količine vode, a cilj reforme vodno-komunalnog sektora jest da se to spriječi.

– Za očekivati je da će potrošači, na koncu, platiti ovu reformu vodno-komunalnog sektora, jer ukoliko nama budu rasli izdaci i naknade, rast će i cijena vode. Sve, naravno, radimo da do toga ne dođe, u smislu da pokušavamo smanjiti gubitke vode u mreži u Splitu. Primjera radi, otkrili smo da nam u Svetom Kaju na jednom mjestu iz mreže iscuri pet litara vode u sekundi. To su strašni gubici – drži Tomislav Šuta, direktor splitskog Vodovoda i kanalizacije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay