ZAGREB, 2. veljače 2017. (Hina) – Ministar pravosuđa Ante Šprlje kazao je u četvrtak kako ne misli da su šanse za uspjeh hrvatske žalbe na odluku arbitražnog suda u Švicarskoj u arbitražnom postupku s MOL-om minimalne, no nije želio iznositi nikakve detalje o žalbi.

Na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade, na novinarski upit da komentira kako su šanse da se arbitražna odluka promijeni iz proceduralnih razloga minimalne, Šprlje je kazao da onda hrvatska strana ne bi ulagala žalbu.

“Ne bih rekao da su nam šanse minimalne. Ne bismo ulazili u taj postupak da smatramo da su nam šanse nikakve ili minimalne. Jasno smo u našoj tužbi komunicirali što smatramo povredom u arbitražnom postupku”, izjavio je ministar.

O troškovima žalbenog postupka je, pak, kazao da ih ne želi iznositi javno, ali da su oni “daleko, daleko, daleko niži nego što su to bili troškovi u prošloj arbitraži, ne govorimo o nekim milijunima kuna ili tako nešto“.

Na upit može li imenovati arbitra koji je navodno u sukobu interesa, a što je i jedan od temelja hrvatske žalbe te u čemu se sastoji taj sukob interesa, Šprlje nije želio odgovoriti.

“Ne bih o detaljima, jer se radi o sudskom postupku koji je tek na početku. Tužba je tek podnijeta i ne bi htjeli na neki način utjecati ili remetiti sam tijek postupka”, kazao je.

Dobrović: U pitanju arbitraže u slučaju INA-MOL riječ je o proceduralnim greškama

Uoči sjednice Vlade, ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović izjavio je novinarima da je u pitanju arbitraže u slučaju INA-MOL riječ o proceduralnim greškama.

Na pitanje novinara kojim argumentima Vlada kani obarati arbitražnu odluku u slučaju INA-MOL i radi li se o proceduralnim greškama, ministar Dobrović je kazao kako “to mogu biti jedino proceduralne pogreške, te kako o tome brigu vodi pravni tim Vlade”. Oni su dali argumente, obrazloženja i oni su to pripremili u obliku tužbe, pojasnio je ministar.

Zamoljen da iznese vlastiti stav o tome koliko su to dobri argumenti Vladina pravnog tima, Dobrović je rekao kako on nije pravnik te kako prosuđuje da osobe u pravnom timu znaju prosuditi što je dobro. “Vjerujem da je to u interesu Hrvatske”, dodao je.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković kazao je u srijedu da je Hrvatska zatražila poništaj arbitražne odluke u slučaju INA-MOL, donesene 23. prosinca pošle godine pred Arbitražnim sudom utemeljenim prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL) u Ženevi između Republike Hrvatske i MOL Grupe.

Premijer je ocijenio kako je riječ o “vrlo dobro potkrijepljenim argumentima za poništaj arbitraže, prije svega procesno – pravnim razlozima i izrazio nadu da će u postupku koji će trajati nekoliko mjeseci tih nekoliko navedenih razloga, švicarski Savezni sud, na odgovarajući način sagledati.

(Hina)