Srbijanski poduzetnik Miodrag Kostić, poznat i kao ‘kralj šećera’, potkraj 2021. objavio je da preuzima poslovanje Sberbanka u našoj regiji.

Od Rusa je trebao kupiti hrvatsku, bosanskohercegovačku, mađarsku, srbijansku i slovensku Sberbanku za nepoznat iznos, a on se neslužbeno procjenjivao na pola milijarde eura. No da bi doista preuzeo te banke, Kostić je morao prikupiti odobrenja regulatora u pojedinim zemljama, što ih daju centralne banke dok u zemljama članicama EU-a, poput Hrvatske i Slovenije, tu dozvolu daje Europska središnja banka – ECB.

Samo odobrenje trebalo je doći u 2022. godini. Kakva će biti sudbina Kostićeva preuzimanja i je li bacio novac, ako ga je uopće dao

Upitali smo HNB znaju li u kojoj je fazi odobrenje preuzimanja, na što nam šturo odgovaraju:

‘Potencijalni investitor podnosi Hrvatskoj narodnoj banci zahtjev za izdavanje prethodne suglasnosti za stjecanje kvalificiranog udjela u Banci, a postupak stjecanja kvalificiranog udjela podliježe prethodnom odobrenju Europske središnje banke (ESB-a), koja je nadležno tijelo za sve značajne kreditne institucije u Republici Hrvatskoj, počevši od listopada 2020. (ulaska Hrvatske narodne banke u blisku suradnju s ESB-om).’

Drugim riječima, odobrenja ECB-a još nema, a dok stigne i ako uopće stigne, upitno je u kakvom će stanju Sberbank Hrvatska uopće biti.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr