Dražen Oreščanin, jedan od osnivača tvrtke Poslovna inteligencija za Poslovni dnevnik osvrnuo se na razvoj IT industrije i na što bi se Vlada trebala usmjeriti, kao i na nove projekte.

Tvrtka Poslovna inteligencija već je 20 godina prisutna na hrvatskoj IT sceni gdje se istaknula sustavima za analitiku podataka i upravljanjem podacima.

Osim što su u ovom segmentu jedan od lidera, također se mogu pohvaliti da su jedina IT tvrtka u regiji koja ima više od 50 posto zaposlenih žena.

Jedan od osnivača tvrtke Dražen Oreščanin u razgovoru za Poslovni dnevnik osvrnuo se na razvoj IT industrije u Hrvatskoj i na što bi se u tom dijelu Vlada RH trebala usmjeriti, na BIRD inkubator i izazove u obrazovanju, kao i planove i nove projekte Poslovne inteligencije.

Na tržištu ste prisutni već 20 godina. Kada pogledate unatrag, kako gledate na razvoj IT industrije u Hrvatskoj?
Hrvatski IT se jako promijenio u zadnjih dvadeset godina. Kada smo mi počinjali, to je bila industrija koja je bila tek u začetku i primarno fokusirana na preprodaju stranog hardvera i softvera, uz nešto usluga sistemske integracije za velike tvrtke i nekoliko tvrtki koje su radile manje ERP-ove, programe za knjigovodstvo, maloprodaju, videoteke i slične aplikacije.

Specijalizirane tvrtke za implementaciju složenih poslovnih sustava poput Poslovne inteligencije nisu postojale. U ovih 20 godina IT industrija postala je motor razvija hrvatskog izvoza i gospodarstva, a mnoge velike i male tvrtke tome doprinose.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay