NA azijskim se burzama danas trguje oprezno jer se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava dok središnje banke zbog visoke inflacije podižu kamatne stope. MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u minusu 0,1 posto, nakon jučerašnjeg rasta.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks oslabio 0,1 posto, dok su cijene dionica u Hong Kongu i Australiji pale između 0,1 i 0,4 posto. U Južnoj Koreji i Šangaju porasle su pak, između 0,1 i 0,6 posto. Na samom početku trgovanja MSCI indeks bio je u plusu jer je ulagače ohrabrio jučerašnji rast cijena dionica na Wall Streetu.

No, ubrzo je taj indeks promijenio smjer jer nema baš previše razloga za kupnju dionica, dok se rast najvećih svjetskih gospodarstava usporava, a središnje banke istodobno zbog visoke inflacije podižu kamatne stope.

Jutros su monetarne vlasti Južne Koreje ponovno, drugi mjesec zaredom, povećale ključne kamate za 0,25 postotnih bodova, na 1,75 posto, što se i očekivalo. A jučer objavljeni zapisnik s nedavne sjednice Feda pokazao je da su čelnici američke središnje banke spremni za daljnje povećanje cijene novca.

Ulagači se uzdaju u FED

Zapisnik je pokazao da većina čelnika Feda smatra da bi i na sjednicama u lipnju i srpnju bilo prikladno povećati kamate za po 0,50 postotnih bodova i da je gospodarstvo dovoljno snažno da to izdrži.

Kako se inflacija u SAD-u kreće na najvišim razinama u 40 godina, iznad 8 posto, Fed je od ožujka povećao kamate za 0,75 postotnih bodova, a očekuje se da će ih dodatno podignuti za po 0,50 postotnih bodova na barem iduće dvije sjednice.

Do kraja godine ključne kamate mogle bi se kretati u rasponu od 2,50 do 2,75 posto, procjenjuje se na tržištu. To će izazvati usporavanje rasta gospodarstva, a na to upućuju i svi posljednji pokazatelji. Ulagači se ipak nadaju da će Fed suzbiti inflaciju, i to uz ‘mekano prizemljenje’ gospodarstva, a ne recesiju.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay