Ove su godine za upis u te programe zabilježili veliko zanimanje mladih ne samo s Brača, nego iz cijele zemlje, a ravnateljica te škole Sani Bodlović naglašava i da je predstojeća školska godina druga po redu u kojoj su ponovno, uz opći gimnazijski program, u onaj za turističko-hotelijerskog komercijalista aktivirali programe i upise za zanimanja konobar i kuhar.

‘Zbog slabog zanimanja učenika na Braču, nakon 2000. godine dolazi do prekida upisa za konobare i kuhare, što smo ‘oživjeli’ u 2018., dijelom i pod pritiskom sve veće potražnje turističkog sektora za tim kadrovima. Posljednjih godina suočeni smo s malim brojem bolskih osmaša, pa smo se okrenuli djeci diljem Hrvatske i uz sufinanciranje općine Bol i županije uspjeli opet pokrenuti te programe’, kaže Bodlović.

Iznosi i podatke da su u četiri smjera u toj srednjoj školi (opća gimnazija, turističko-hotelijerski komercijalist, konobar i kuhar) za školsku godinu 2019./2020. upisali ukupno 46 učenika, od čega 19 za konobara i kuhara.

Od ukupno 120 učenika u svim razredima četverogodišnjeg i trogodišnjeg programa, 50 ih je iz drugih krajeva Hrvatske, koji su smješteni i hrane se besplatno u učeničkom domu.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay