ZAGREB, 23. veljače 2017. (Hina) – Iz konzorcija St Nicolaus – Dalmacijavino – Oštrc u četvrtak su ustvrdili da se u procesu prihvaćanja Meteorova plana restrukturiranja Badela 1862 u sklopu predstečajne nagodbe pogodovalo jednoj strani te da ponuda tog konzorcija i dalje vrijedi jer vjeruju da su najbolji izbor i jedino dugoročno rješenje za hrvatskog proizvođača alkoholnih pića.

Vjerovnici Badela 1862 u četvrtak su većinom glasova podržali plan restrukturiranja te tvrtke u postupku predstečajne nagodbe koji je predložila Meteor grupa. Od vjerovnika na koje se odnosi ukupno 618,6 milijuna kuna obveza Badela, za prihvaćanje plana glasovalo je 81,23 posto, i to u svim segmentima vjerovnika (država 44,3 posto, financijske institucije 99 posto i ostali 92 posto).

Konzorcij St Nicolaus-Dalmacijavino-Oštrc u priopćenju navodi kako odlukom na ročištu u predstečajnoj nagodbi nisu iznenađeni.

“Današnjom odlukom nismo iznenađeni jer svi znamo da je cijeli proces oko Badela 1862 vođen na način u kojem se vrlo očito pogodovalo jednoj strani. No, ono što jest indikativno i daje nam vjere u potrebnu daljnju transparentnost cijelog ovog postupka jest da su glasovi države na današnjem ročištu zapravo bili podijeljeni, što potvrđuje da postoji dio vjerovnika koji je svjestan načina na koji se ovaj cijeli proces u svim njegovim fazama vodio i odvijao”, navode iz konzorcija predvođenog slovačkim St Nicolausom.

Ističu kako za njih ovaj proces ide dalje, “što konkretno znači da će po donošenju svih potrebnih odluka od strane konzorcija o svemu izvijesti javnost”.

“Naša spremnost na sve što smo ponudili i predložili za Badel 1862 pri tom ostaje neupitna te i nadalje vjerujemo da smo najbolji izbor i jedino dugoročno rješenje za Badel 1862”, poručili su iz St Nicolausa.

Vjerovnici Badela 1862 danas su glasovanjem prihvatili plan restrukturiranja koji je predložio strateški partner, đakovačka Meteor grupa. Taj plan predviđa otpis 244,8 milijuna kuna obveza (60-70 posto tražbina ovisno o kategoriji vjerovnika), refinanciranje duga (bez uvjetnih tražbina) od 150,1 milijun kuna te konverziju dijela duga u kapital i povećanje temeljnog kapitala uplatom u novcu.

Plan, naime, predviđa da se u kapital konvertira iznos duga od 184,1 milijun kuna, a riječ je o tražbinama koje su Erste banka, Nova ljubljanska banka, HPB i Sberbank prenijele na Meteor, koji bi u dokapitalizaciji uplatio još 30 milijuna kuna u novcu. U dokapitalizaciji bi sudjelovala i država s pretvaranjem potraživanja od 8,5 milijuna kuna u ulog u temeljnom kapitalu. Tako bi, prema planu, ukupan iznos dokapitalizacije iznosio 222,7 milijuna kuna, što je 30-ak milijuna kuna više u odnosu na prethodni plan.

Nakon ročišta Darko Knez iz Meteor grupe novinarima je izjavio kako je zadovoljan s glasovanjem vjerovnika, posebno jer su plan prihvatile sve skupine vjerovnika.

“Drago nam je da su, nakon što su zaposlenici, sindikati, poslovni partneri i Uprava Badela prepoznali Meteorov plan, sada ga prepoznali i vjerovnici, i to s tako velikim brojem glasova. Posebno nam je drago da su za plan glasale sve skupne vjerovnika i da je bio velik odaziv. Naš plan zaista osigurava daljnji rast i razvoj Badela”, kazao je Knez.

Istaknuo je i da će prve korake u realizaciji plana odrediti nakon što uđu u društvo, ali da bi prvo moglo biti ulaganje u obnovu proizvodnog pogona na zagrebačkom Žitnjaku, kao i da će intenzivno ulagati u tržište, marketing i distribuciju te revitalizaciju Badelovih proizvoda.

Zadovoljstvo da su nakon gotovo četiri godine postupka vjerovnici u tako visokom postotku podržali predstečajnu nagodba izrazio je i predsjednik Uprave Badela Ivo Markotić, koji je istaknuo da to znači “početak novog životnog ciklusa Badela, jer način kako je izglasan plan i sam plan osigurava dugoročnu stabilnost društvu”.

Prihvaćeni plan operativnog i financijskog restrukturiranja Badela 1862 predložen je 10. veljače, a nekoliko dana poslije, 14. veljače s revidiranom obvezujućom ponudom u vrijednosti od 50 milijuna eura su izišli iz konzorcija St Nicolaus-Dalmacijavino-Oštrc.

Kako su tada priopćili iz tog konzorcija, ta njihova redvidirana ponuda znači ulaganje 28,7 milijuna eura koji bi se vjerovnicima predstečajne nagodbe Badela 1862 isplatili u gotovini, odmah po okončanju postupka predstečajne nagodbe, 12 milijuna eura za ulaganje u proizvodnju i proizvodne procese te 9,3 milijuna eura kroz osiguranje sredstava za ispunjenje obveza Badela 1862 nastalih nakon otvaranja postupka predstečajne nagodbe.

(Hina)