LUXEMBOURG, 3. ožujka 2017. (Hina) – Obujam trgovine na malo u Europskoj uniji stabilizirao se u siječnju nakon neočekivano slabog prosinca, budući da su građani odlučili iskoristiti zimske rasprodaje u trgovinama odjeće i obuće a veći su promet bilježile i benzinske postaje, pokazuju u petak objavljeni podaci europskog statističkog ureda.

Na razini 28-člane Europske unije sezonski prilagođen promet u maloprodaji u siječnju je porastao za neznatnih 0,1 posto u odnosu na prosinac kada je prema revidiranim podacima potonuo čak 1,0 posto, izračunali su u Eurostatu.

Najveći su poticaj europskim potrošačima bile zimske rasprodaje u trgovinama tekstila, odjeće i obuće koje su zabilježile skok prometa za 1,1 posto, nakon 1,7-postotnog pada u prosincu.

Porastao je i promet na benzinskim postajama, za 0,7 posto u odnosu na prosinac kada je smanjen 0,3 posto.

U maloprodaji hrane, pića i duhanskih proizvoda promet je u EU stagnirao, utvrdio je EUROSTAT.

Eurozona je u siječnju bilježila 0,1 posto manji obujam prometa u maloprodaji u siječnju, nakon revidiranog 0,5- postotnog pada u prethodnom mjesecu.

Prema dostupnim je podacima značajno porastao tek promet na benzinskim postajama, za 0,7 posto u odnosu na prosinac kada je smanjen 0,3 posto.

Među zemljama EU čijim je podacima europski statistički ured raspolagao, najviše je obujam trgovine u siječnju na mjesečnoj razini poskočio u Finskoj, za 4,4 posto, Poljskoj, za 4,1 posto, te Sloveniji, za 3,2 posto.

Prema raspoloživim su podacima pad prometa u maloprodaji u siječnju zabilježile Francuska i Njemačka, po 0,8 posto, zatim Belgija, za 0,6 posto, te Velika Britanija, za 0,4 posto.

Podaci za Hrvatsku označeni su kao povjerljivi.

Slabiji rast prometa u EU na godišnjoj razini

Prema podacima Eurostata, na godišnjoj je razini promet u maloprodaji EU u siječnju porastao 1,5 posto, nakon revidiranog 2,2-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je porastao pomet u trgovinama neprehrambenih proizvoda, za 2,7 posto, te na benzinskim postajama, za 0,8 posto.

U eurozoni je obujam prometa u maloprodaji u siječnju zabilježio istu stopu rasta kao i u prosincu, od 1,2 posto.

Pritom je – kao i u EU – najviše porastao promet u trgovinama neprehrambenih proizvoda, za 2,2 posto, a slijede benzinske postaje s rastom prometa za 0,6 posto.

Među zemljama čijim je podacima Eurostat raspolagao najveći je godišnji skok obujma trgovine na malo zabilježila Slovenija, za 15,4 posto. Slijede Luksemburg s 8,8 posto i Litva s 8,5 posto.

Pad prometa u maloprodaji zabilježen je prema raspoloživim podacima samo u Njemačkoj, za 0,4 posto.

Eurostat nije objavio podatke o Hrvatskoj, označivši ih kao i u slučaju još nekoliko članica “povjerljivima”.

(Hina)