LUXEMBOURG, 12. svibnja 2017. (Hina) – Europska industrijska proizvodnja stagnirala je u ožujku dok je u Hrvatskoj porasla na mjesečnoj razini, nakon posrtanja u prethodna dva mjeseca, pokazuju podaci europskog statističkog ureda objavljeni u petak.  

Na razini Europske unije sezonski prilagođena industrijska proizvodnja zadržala se u ožujku na razini prethodnog mjeseca, drugi mjesec zaredom kada se uzmu u obzir revidirani podaci Eurostata za veljaču.

U eurozoni proizvodnja je drugi mjesec zaredom smanjena za blagih 0,1 posto, pokazuju podaci europskog statističkog ureda, nakon revizije podatka za veljaču.

Najveći je uteg u obje zone bio pad proizvodnje energije, za 2,8 posto u EU odnosno za 3,2 posto u eurozoni. Protuteža je pak bilo povećanje proizvodnje netrajnih potrošačkih dobara, za 1,9 posto u EU te za 2,1 posto u eurozoni, pokazuje izvješće.

Među zemljama EU najviše je u ožujku na mjesečnoj razini prema raspoloživim podacima europskog statističkog ureda proizvodnja pala u Litvi, 3,1 posto, Grčkoj, 2,0, te Nizozemskoj 1,7 posto.

Najviše je poskočila u Rumunjskoj, za 2,6 posto. Slijedi Estonija s 2,4, Poljska s 2,1 i Francuska s 2,0 posto.

Hrvatska je u ožujku zabilježila rast industrijske proizvodnje za 1,5 posto na mjesečnoj razini, čime je prekinut ovogodišnji negativni niz u sklopu kojeg je u prvom mjesecu zabilježen najveći pad proizvodnje na mjesečnoj razini od ulaska u EU, za 6,8 posto.

Na godišnjoj razini industrijska je proizvodnja u Hrvatskoj u ožujku ostala je razini istog prošlogodišnjeg mjeseca, nakon što je u veljači na godišnjoj razini porasla 2,4 posto, pokazuju podaci Eurostata.

Među ostalim zemljama EU za koje su bili dostupni podaci najveći je rast proizvodnje na godišnjoj razini u ožujku ostvarila Estonija, za 14,8 posto. Slijede Rumunjska s 10,2 posto i Latvija s 10,0 posto.

Pad proizvodnje na godišnjoj razini zabilježila je u ožujku prema dostupnim podacima Eurostata samo Nizozemska, za 2,2 posto.

Na razini EU industrijska je proizvodnja u ožujku na godišnjoj razini porasla 2,4 posto, nakon 2,1-postotnog rasta u prethodnom mjesecu.

Najviše je pritom porasla proizvodnja intermedijarnih i trajnih potrošačkih dobara, za 3,3 posto. Smanjena je tek proizvodnja energije, za 5,7 posto.

U eurozoni industrijska je proizvodnja uvećana 1,9 posto u odnosu na lanjski ožujak, nakon što je u veljači prema revidiranim podacima porasla 1,4 posto.

Najsnažniji skok zabilježen je u kategoriji trajnih potrošačkih dobara, od 4,1 posto. Smanjena je proizvodnja energije, za 4,8 posto.

(Hina)