Centralizacija se povećava, a model je trebao iznivelirati regionalne razlike.

Je li subvencioniranje stambenih kredita za mlade pomoglo stambenom zbrinjavanju i zadržavanju mladih u nerazvijenim gradovima i općinama? Nažalost nije, jer i dalje najviše subvencija koriste mladi u najrazvijenijim gradovima i općinama, a najmanje u nerazvijenima. Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama zaprimila je do 4. svibnja 3611 zahtjeva za subvencioniranjem kredita i od obrađenih 1500 odobreno ih je 1465. Podaci o odobrenim subvencijama upućuju i na to da i dalje najviše subvencija koriste mladi u Zagrebu i razvijenim gradovima i općinama.

Iako se neravnoteža pokušala ispraviti smanjivanjem subvencija za najrazvijenije gradove i općine na 30% rate kredita prvih pet godina i još dvije godine za svako rođeno dijete dok se u najnerazvijenijim gradovima i općinama subvencionira do 51% rate kredita, ni to nije polučilo uspjeh. Zagreb opet ima najviše subvencija (475) što pridonosi rastu cijena stanova

I demograf Stjepan Šterc slaže se da se modelom subvencioniranja kredita povećava centralizacija, a trebao je iznivelirati regionalne razlike, što se nije dogodilo.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay