Problem je u tome što sad nedostaje kontejnera jer su mnogi bili prazni ostavljeni po svijetu pa se cijena prijevoza učetverostručila

Obujam svjetske trgovine povećao se za 2,1% u studenome 2020. u odnosu na listopad u kojem je povećanje iznosilo 0,7% u listopadu, objavio je u svom Monitoru globalne trgovine ugledni Netherlands Bureau for Economic Policy Analysis (CPB). Iz tih podataka nizozemski stručnjaci zaključuju kako je pandemija prestala negativno djelovati na globalnu trgovinu. CPB je u kolovozu objavio da je globalna trgovina u drugom tromjesečju pala za 12,5% u odnosu na prvo. To je bio najveći pad od 2000. godine kad je CPB počeo mjeriti obujam globalne trgovine. Krajem prošle godine je uslijedio oporavak iako javnozdravstvena situacija nije bitno bolja nego u proljeće prošle godine.

Posebno je važan podatak da je opseg trgovine na kraju prošle godine u konačnici ipak bio nešto veći – 1,5% –  nego godinu dana ranije. CPB navodi da trgovinu potiču razvijene ekonomije, posebno kineski izvoz koji je porastao za 5,6%. Ima i dijelova svijeta gdje je situacija bitno lošija, primjerice Latinska Amerika gdje je izvoz pao za 3,6 posto, dok SAD gotovo da stagnira s ratom izvoza od 0,4%.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay