HRVATSKI sabor izmijenio je u utorak Zakon o osobnoj iskaznici koja će uz novi izgled sadržavati biometrijske identifikatore nositelja, odnosno prikaz lica i dva otiska prstiju, a vrijedit će pet godina. Novi Zakon na snagu stupa u kolovozu iduće godine.

“Moći ćemo, kao i sada, ali s mobilnih uređaja, putem mobitela ili tableta, doslovno potpisati svoje dokumente, praktički ćemo moći prodati svoju nekretninu ili kupiti nekretninu digitalnim putem iz komocije svog doma”, rekao je za HTV-ov Dnevnik Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Većina prije izdanih osobnih iskaznica ostat će u uporabi do isteka roka trajanja, a neke će trebati zamijeniti u određenom roku, kako to određuje naprijed navedena Uredba. Tako će osobne iskaznice:

  • izdane na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 2015. s rokom trajanja od pet godina i osobne iskaznice izdane na temelju odredbi prijašnjeg Zakona o osobnoj iskaznici iz 2002. s rokom trajanja od deset godina vrijediti do isteka roka i neće ih trebati mijenjati.
  • izdane osobama s navršenih 65 ili više godina bez roka trajanja na temelju odredbi postojećeg Zakona o osobnoj iskaznici (iz 2015.) prestati vrijediti 3. kolovoza 2031. i osobe će ih morati zamijeniti onima koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona. Iznimno, ovo se ne odnosi na osobe koje će 2. kolovoza 2021. imati 70 ili više godina i koje će i nakon 3. kolovoza 2031. nastaviti rabiti svoje osobne iskaznice izdane bez roka trajanja.
  •  izdane bez roka trajanja na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 2002. građani će nastaviti rabiti i nakon 3. kolovoza 2031. i nisu ih obvezni zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona (takve osobe će imati 70 i više godina 2. 8. 2021.).
  • izdane bez roka trajanja na temelju odredbi Zakona o osobnoj iskaznici iz 1991. prestaju vrijediti 3. kolovoza 2026. i osobe će ih morati zamijeniti osobnim iskaznicama koje se izdaju na temelju odredbi ovoga Zakona (zato što ne sadržavaju minimalne sigurnosne standarde).

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay