Prema Vladinoj uredbi, maksimalna vrijednost mjesečne naknade za socijalno ugrožene kupce energenata povećava se s 200 na 400 kuna, a vaučeri više neće vrijediti samo za podmirenje računa za struju, nego i onih za plin i toplinsku energiju.

Novost je i to da se proširuje krug korisnika. Trenutno naknadu od 200 kuna za električnu energiju dobivaju korisnici zajamčene minimalne naknade (51.000 osoba) i korisnici osobne invalidnine te njihovi članovi kućanstva (40.000 osoba).

Po novom, pravo na vaučere imat će i 5700 korisnika nacionalne naknade za starije osobe. Riječ je o građanima koji su stariji od 65 godina, nemaju mirovinu, a prihodovni im cenzus po članu obitelji ne prelazi 800 kuna.

Također, financijska pomoć bit će dostupna i udomiteljskim obiteljima te nezaposlenim hrvatskim braniteljima i civilnim stradalnicima iz Domovinskog rata.

Pravo na naknadu po novim kriterijima vrijedit će od 1. travnja ove godine do 1. travnja 2023.

Država će pomoći i umirovljenicima isplatom jednokratnog dodatka radi ublažavanja posljedica porasta cijena energenata.

Taj tzv. energetski dodatak odnosi se na 721.000 umirovljenika s mirovinom do 4000 kuna, a iznos se kreće od 400 do 1200 kuna, ovisno o visini mirovine.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay