Kineske tvrtke više se od većine ostalih oduševljavaju uvrštenjem na američke burze. Trenutno njih 250, uključujući tvrtke koje su registrirane u Hong Kongu ili u offshore centrima, ali većinu svojih prihoda i dobiti ostvaruju iz kontinentalne Kine, trguje na američkim tržištima kapitala.

Međutim, nedavni nalet službenih mjera i u Kini i u Sjedinjenim Američkim Državama nagovješta da dvije vlade nisu zainteresirane da dionice kineskih tvrtki ostanu uvrštene na američkim burzama. Ako zagusti, kako bi povlačenje s burze naštetilo obje te zemlje?

Najnovija kontroverza odnosi se na dominantnu kinesku platformu za pozivanje vožnje Didi Global (djelomično u vlasništvu Ubera), koja je 30. lipnja prikupila 4,4 milijarde dolara u okviru uspješne inicijalne javne ponude (IPO) na Njujorškoj burzi.

U roku od 48 sati, Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC), navodeći sumnju u kršenje sigurnosti podataka, najavila je da će ograničiti mogućnost tvrtke da registrira nove korisnike.

Kineska uprava za kibernetički prostor (CAC) tada je naložila uklanjanje Didija iz svih domaćih kineskih trgovina aplikacijama, a Državna uprava za regulaciju tržišta, protumonopolsko tijelo u toj zemlji, kaznilo je tvrtku jer nije dobila prethodno odobrenje za ranija spajanja i preuzimanja.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay