Tvrtka Državne nekretnine d.o.o. upravlja tisućama stanova i poslovnih prostora, među kojima su i garaže u stambenim zgradama, koje, umjesto da prodaju, daju u najam.

Država u svom vlasništvu ima na tisuće nekretnina – zemljišta, stanova poslovnih prostora, kojim upravlja Ministarstvo državne imovine. Dijelom tih nekretnina – barem onim za koje se zna da postoje – upravlja se kroz poduzeće Državne nekretnine koje u svom portfelju ima više od 6800 stanova i oko 4600 poslovnih prostora. Uz to upravljaju i državnim rezidencijama, kao i s nekoliko nekretnina u kojima su veleposlanstva.

Gdje je tu javni interes?

Kako se tim silnim nekretninama upravlja, možda najbolje govore afere, poput nedavne u kojoj je zakupac stana namijenjenog za ured, uselio tridesetak stranih radnika. Radi se o stanu od 180 četvornih metara u središtu Zagreba, koji je zakupac plaćao oko 780 eura, dok je istovremeno naplaćivao mjesečnu najamninu od 250 eura po osobi. Ukupno oko 8 tisuća eura mjesečno.

Prema podacima sa servisa Fina Info.biz tvrtka Državne nekretnine u 2022. godini imale su ukupne prihode od 17,49 milijuna eura. Neto dobit im je iznosila oko 5 milijuna eura, a zapošljavali su 109 ljudi.

Cijeli članak možete pročitati na: forbes.n1info.hr

Image by StockSnap from Pixabay