U Dalmaciji je nastanjeno 67 posto posto nekretnina, u Lici tek polovica

Gotovo 30 posto kuća i stanova u Hrvatskoj zjapi prazno. U Zagrebu je prazan čak svaki peti stan, a u Lici je nastanjena tek polovica od svih stambenih objekata. Ovi šokantni podaci proizlaze iz prvih objavljenih rezultata popisa stanovništva 2021. godine, piše Jutarnji list.

– Što se tiče stambenih jedinica, prema prvim okvirnim rezultatima, njih je 2,350.444, a stanova za stalno stanovanje je 2,015.364. U stanove za stalno stanovanje uključeni su nastanjeni, privremeno nastanjeni i napušteni stanovi. Razlika između te dvije brojke odnosi se na više kategorija stambenih jedinica prema načinu korištenja, a to su stanovi koji se koriste povremeno (za odmor i rekreaciju te u vrijeme sezonskih radova u poljoprivredi) i stanovi u kojima se samo obavljala djelatnost (iznajmljivanje turistima i ostale djelatnosti) – kaže glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku (DZS) Lidija Brković.

Dalje pojašnjava kako je DZS u prvim rezultatima objavio ukupni broj stambenih jedinica te broj stanova za stalno stanovanje. Sve ostale detaljne podatke, kaže Brković, znat ćemo tek nakon obrade svih podataka o stambenim jedinicama. Također ukazuje na podatke iz popisa 2011., prema kojima je bilo 1,519.038 kućanstava i 1,912.901 stan za stalno stanovanje, što je znatno veći broj od broja kućanstava. U komparaciji istih pokazatelja ispada da je prije deset godina u Hrvatskoj bilo prazno 19 posto kuća i stanova.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay