Bivši predsjednik uprave Optima telekoma Roland Žuvanić i međunarodni konzultant za telekomunikacije Tomislav Makar u Novom Danu su analizirali što će deregulacija tržišta značiti za telekome na tržištu te kako će utjecati na korisnike i građane.

Dok je pokrivenost 4G mobilnim signalnom u Hrvatskoj 99,5 posto, optičke brzine interneta, a to su one od najmanje 100 megabita u sekundi, nema ni svako peto kućanstvo, odnosno čak 83 posto kućanstava ima kvalitetu interneta manje brzine od toga. Što donosi novi prijedlog odluke o analizi tržišta i što će to značiti za konkurente i telekome, a što za građane i cijene?

Hrvatski regulator donio je prijedlog odluke o analizi tržišta, temeljem koje se određuju nova pravila o tome tko podliježe regulatornim obvezama, a tko ne. Predlaže se uklanjanje kriterija značajnog tržišnog igrača, čime će se zapravo ukinuti kontrole cijena koje postavlja HT-u za veleprodaju i maloprodaju. Prijedlog bi ugrozio zdravu tržišnu utakmicu te HT unazadio za 20 godina, na postavke prije liberalizaicje tržišta. To bi ugrozilo poslovanje alternativnih operatera, a najveću štetu platili bi potrošači.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay