Sada je Njemačka u situaciji da ima stroge mjere, ali i vrlo veliki broj radnika na bolovanju zbog brzog širenja omikrona

Prema procjenama makroekonomista Bundesbanke njemačko gospodarstvo je ušlo u drugu recesiju od početka pandemije. Za tako lošu izvedbu njemačke ekonomije u odnosu na druge članice EU postoji više faktora, ali jedan od njih je uporno inzistiranje njemačkih vlasti na provedbi vrlo stroge epidemiološke politike. Poznato je da je njemački BDP u zadnjem kvartalu prošle godine pao za 0,7 posto, a Bundesbanka sada procjenjuje kako Njemačka treba računati sa značajnim padom i u prva tri mjeseca 2022. godine. S obzirom da teoretska ekonomska definicija recesije govori kako neko nacionalno gospodarstvo treba zabilježiti dva uzastopna pada BDP-a, procjena Bundesbanke zapravo je objava novog ulaska Njemačke u recesiju.

Prema analizama Bundesbanke uzroci druge njemačke recesije u pandemiji značajno se razlikuju u odnosu na one koji su inicirali prvu. Naime, u prvoj pandemiji prvenstveno je zbog epidemioloških mjera bio pogođen uslužni sektor te ostali sektori na koje je utjecala prilagodba ponašanja epidemiološkim mjerama. No, tada se njemačka industrija držala poprilično dobro. Sada je Njemačka u situaciji da ima stroge mjere, ali i vrlo veliki broj radnika na bolovanja zbog brzog širenja omikron varijante SARS-CoV-virusa, koji se pokazao manje opasnom varijantom.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay