Sjednica američkih Federalnih rezervi u prosincu potvrdila je očekivanja da započinje vrijeme pooštravanja mjera monetarne politike. S obzirom na povišenu inflaciju u ovoj godini, koja ne pokazuje znakove prolaznog karaktera kako ju je Fed na ranijim sjednicama percipirao, uz američko gospodarstvo u blizini pune zaposlenosti, sudionike ne iznenađuje što se američka središnja banka odlučila na promjenu politike.

S tim u svezi najavila je ubrzavanje zatvaranja svog programa otkupa obveznica povezanog s kvantitativnim popuštanjem već u ožujku u odnosu na ranije planirani lipanj. Također, članovi FOMC-a sada očekuju tri povećanja ključnih kamatnih stopa u 2022. godini.

Sudionici financijskih tržišta u većoj su mjeri očekivali ovakav ‘jastrebovski’ ton čelnika Fed-a. Ipak, nedavna pojava nove varijante koronovirusa omikron, koja se širi do sada neviđenom brzinom i koja izravno prijeti oporavku globalne ekonomije od pandemijom uzrokovanih gospodarskih poremećaja, izazvala je novi element u procjeni posljedica stezanja monetarne politike i time dovela do porasta rizika od moguće pogreške u odlukama monetarnih vlasti.

Naime, mjere stezanja politike, koje bi za glavni cilj trebale imati snižavanje povišene inflacije, uzrokovat će usporavanje gospodarstva koje bi u isto vrijeme moglo imati negativne posljedice od ponovnog rasplamsavanja pandemije uzrokovanog omikron varijantom.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay