Švedska kompanija Echandia za javni prijevoz u Stockholmu će izgraditi prvi u svijetu brzi putnički katamaran pogonjen električnom energijom iz vodikovih ćelija

Kompanija Echandia specijalizirana je za razvoj baterijskih sustava i vodikovih gorivnih ćelija za primjenu u pomorskoj industriji, a sada je potpisala ugovor o izradi prvog putničkog katamarana u potpunosti pogonjenog električnom energijom iz vodika. Naručitelj je Green City Ferries AB, tvrtka u sastavu javnog vodenog prijevoza u Stockholmu, koja namjerava ovaj brod pustiti u pogon ujesen sljedeće godine. Investicija je vrijedna 14 milijuna kruna (10,6 milijuna kuna).

Plovidba na vodik

U sklopu ugovora bit će isporučeno plovilo Beluga24, brzi električni katamaran za prijevoz putnika. Njega su dizajnirali studiji Teknicraft s Novog Zelanda i Sculli iz Italije, a za izradu trupa zaslužna je švedska kompanija Green City Ferries. Echandia će primarno raditi na ugradnji pogona, baterijskog sustava i sustava vodikovih ćelija koji će davati energiju katamaranu.

Cijeli članak možete pročitati na: bug.hr