Izmjene i dopune Prostornog plana Grada Makarske dobile su suglasnost Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, kao i svih drugih javnopravnih tijela (koji po Zakonu sudjeluju u postupku izrade i donošenja planova) i već na sljedećoj sjednici Gradskog vijeća trebale bi se naći pred gradskim vijećnicima.

Time se konačno privela kraju dugogodišnja agonija oko donošenja izmjena glavnog prostorno-planskog dokumenta koji je zadnji put mijenjan 2009. godine. Od tada su na čekanju brojni infrastrukturni projekti, ali i egzistencijalne potrebe građana, a nepostojanje ograničenja vezanih za stambenu izgradnju izazvalo je najviše nezadovoljstva javnosti. Zbog toga je gradonačelnik Jure Brkan, odmah po dolasku na vlast, izmjene Plana postavio kao jedan od prioriteta.

U lipnju 2017., upravo između dva kruga lokalnih izbora, održavala se javna rasprava koju je organizirala bivša vlast i na kojoj su građani predali 120 primjedbi. Formirano je posebno stručno povjerenstvo koje je radilo na Planu, a procedura se odužila zbog izrade vrlo složene Strateške studije na koju se izgubilo oko godinu i pol dana. Gradonačelnik Brkan, koji ne krije zadovoljstvo okončanjem procedure, kaže da su izmjene prvi korak u normalizaciji izgradnje u Makarskoj, zaštiti podbiokovskih ruralnih dijelova naselja te poticaj onom što Makarskoj treba – izgradnji novih kapaciteta u hotelskog smještaju.

Ne sumnja da će gradski vijećnici podržati ovaj Plan i mišljenja je da ga može pokušati zaustaviti građevinski lobi jer se izmjenama prvi put smanjuje katnost za svu stambenu izgradnju.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay