U Hrvatskoj podstanare prijavljuje tek stotinjak tisuća vlasnika stanova. Međutim procjene su da podstanara ima dva do tri puta više od onih legalno prijavljenih.

Primjerice, najmodavci ne mogu tužiti podstanare ako im oni ne plate stanarinu ili demoliraju stan, ilegalni podstanari ne mogu ostvariti porezne olakšice i druga prava i sl.

Prema predloženim izmjenama, javni bi bilježnici bili obvezani Poreznoj upravi dostaviti ovjerene ugovore i ostale isprave o ostvarivanju najamnine i zakupnine nekretnina.

Dosad su iznajmljivači trebali sami prijaviti ugovor o najmu stana nadležnoj poreznoj upravi. Međutim mnogi to nisu činili kako bi izbjegli plaćanje poreza.

Inače, fizičke osobe koje iznajmljuju stambeni prostor dužne su plaćati porez na dohodak po stopi od 12 posto i odgovarajući prirez, uz mogućnost korištenja poreznog odbitka.

Primjerice, ako je ugovorena cijena najma 2000 kuna, taj iznos najprije se umanjuje za 30 posto porezno priznatih izdataka, odnosno za 600 kuna, i dobije se porezna osnovica od 1400 kuna. Na poreznu osnovicu obračunava se porez po stopi od 12 posto, što iznosi 168 kuna. Na to se dodaje prirez koji se plaća prema mjestu prebivališta iznajmljivača. Ako porezni obveznik ima prebivalište u Zagrebu, plaća prirez od 18 posto, neovisno o tome gdje se nalazi stan za iznajmljivanje. U tom slučaju prirez na gornju poreznu osnovicu iznosi 30,24 kune. Dakle ukupna porezna obveza (porez i prirez) iznosi 198,24 kune.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay