LUXEMBOURG, 2. ožujka 2017. (Hina) – Godišnja stopa inflacije u eurozoni prvi je puta u četiri godine dosegnula dva posto, procijenio je u četvrtak europski statistički ured, čije brojke pokazuju da poticaji Europske središnje banke (ECB), uz podršku obnovljenog rasta cijena nafte, počinju donositi rezultate.

Eurozona nije bilježila takvu stopu inflacije od siječnja 2013. godine, napominju u Eurostatu.

U siječnju iznosila je 1,8 posto.

Među pojedinim je komponentama godišnje stope inflacije najveći rast zabilježen u stavci energije, koja je poskupjela 9,2 posto. U siječnju cijene energije porasle su 8,1 posto.

Slijedi sektor hrane, alkoholnih pića i duhanskih proizvoda u kojem su cijene porasle 2,5 posto, u odnosu na siječanjskih 1,8 posto.

Temeljna inflacija, koja isključuje oscilacijama podložne cijene energije i svježe hrane, i važan je pokazatelj za ECB pri donošenju strateških odluka, zadržala se pak u veljači na 0,9 posto, već treći mjesec zaredom.

Inflacija je ključni pokazatelj temeljne potrošačke potražnje, napominje agencija AFP, a ECB službeno cilja na stopu inflacije od “nešto ispod dva posto”, nastojeći održati skroman, ali stalan rast cijena.

Globalna financijska kriza iz 2008. godine bacila je eurozonu na koljena jer su vlade srezale potrošnju i povećale poreze, što je ugušilo potražnju i gurnulo gospodarstvo u recesiju.

Stoga je ECB ubrizgao u bankarski sustav tisuće milijardi eura kako bi potaknuli zajmodavce na povoljno kreditiranje kompanija za potrebe investicija. Time su željeli potaknuti gospodarske aktivnosti i otvaranje novih radnih mjesta.

Također su počeli kupovati imovinu u mjesečnom iznosu od 80 milijardi eura, pri čemu su donedavno njihova nastojanja blokirale niže cijene energije. Nakon što je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) u studenom odlučila ograničiti opskrbu, cijene nafte su porasle pa je i inflacija u eurozoni u prosincu gotovo udvostručena, na 1,1 posto.

(Hina)