Hrvoje Balen iz Algebre oštro je opomenuo ministre i predstavnike vlasti koji na ovom događaju nisu sudjelovali te je kazao da je to poruka koju šalju i koja govori o statusu industrije u kojoj se trenutno nalazi.

– Nalazimo se ispred grijeha nečinjena – poentirao je Balen i dodao da pomaka zapravo i nema i da su stope rasta hrvatske IT industrije smiješne te da smo među najlošijima u Europi.

– Razvoj Nacionalnog plana otpornosti i oporavka je katastrofa, a realni sektor se ništa nije pitalo. Totalno je zanemaren. Recimo, u prošlom investicijskom razdoblju od 2014. do 2020. poduzetnicima je bilo nepovratno dostupno 8,2 milijarde eura, a dobili su 6,9 milijardi kuna što je jako loše – kazao je Balen.

Balen je dodao da smo trenutno u okruženju u kojem svi gledaju kako što prije otići van, dok IT industrija živi na talentima, kojih u našem obrazovnom sustavu nema.

– Fokus treba staviti na ljude, pojedince i talente. Za to se moramo otvoriti i prema stranim studentima, stranim nastavnicima i moramo poticati stvaranje proizvoda intelektualne vrijednosti – kazao je Balen.

Dotaknuo se i visokih davanja na visoke plaće koji se moraju mijenjati ako se želi privući one najbolje koji i zaslužuju takve plaće.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay