Prvi takav projekt u kojem sudjeluju Hrvatska, Italija i Slovenija. Razvijat će se pilot-projekti za proizvodnju više od 5.000 tona obnovljivoga vodika godišnje

Projekt “Dolina vodika Sjeverni Jadran”, prvi transnacionalni projekt usmjeren na razvoj namjenske doline vodika, ispunio je uvjete za dodjelu bespovratnih sredstava u iznosu do 25 milijuna eura izravnoga financiranja, priopćilo je u srijedu Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

Projekt je nastao nakon potpisivanja pisma namjere između Hrvatske, Slovenije i talijanske Autonomne regije Friuli Venezia Giulia, a cilj mu je uspostava okvira za suradnju u razvoju ekološki prihvatljivih tehnologija proizvodnje vodika što pridonosi prijelazu na integrirani ekosustav koji uključuje energetski, industrijski i prometni sektor, ali i omogućava suradnju u području istraživanja i inovacija.

Partnerstvo uključuje 34 partnerske organizacije te zahvaća lanac vrijednosti, od proizvodnje, skladištenja, distribucije i završne uporabe vodika kao ključnoga energenta u više sektora.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović kaže da bi vodik mogao postati značajan izvor energije i snažan alat za smanjenje ovisnosti o uvozu energije u Europskoj uniji.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr