Sud EU donio je još jednu kvalitetnu presudu koja se tiče kredita s ništetnom valutnom klauzulom i ništetnom kamatnom stopom koje su zakonskom konverzijom promijenjene u valjane odredbe. To je presuda koja je slična presudi C-118/17, i odnosi se također na mađarski slučaj konverzije ništetnih odredaba u valjane odredbe, izvijestili su u utorak iz Udruge Franak.

Presudom C-705/21 Sud EU je 27. travnja 2023. utvrdio sljedeće:

1. Nacionalni sud ne smije intervenirati u ugovor koji ne može opstati nakon uklanjanja ništetnih odredaba, i ne smije zamijeniti ništetne odredbe valjanima kako bi na taj način održao ugovor na snazi.

2. Od stupanja na snagu ugovora koji ne može opstati bez ništetne odredbe o valutnoj klauzuli i kamatnoj stopi, pa do zakonske konverzije ništetnih odredaba o valutnoj klauzuli i kamatnoj stopi, nije moguće održavati na snazi primarno ništetan ugovor odnosno ne postoji zakonska mogućnost konvalidacije ništetnog ugovora u valjani ugovor.

Kako ističu u Udruzi Franak, ta presuda još je jedan dokaz da hrvatskom konverzijom nisu konvalidirane ništetne ugovorne odredbe o kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli, da potrošač ima pravo sudski utvrđivati ništetnost ugovora i nakon zakonske konverzije, a sve to u skladu je s već donesenim odlukama Vrhovnog suda RH Rev-2868/18 i Rev-18/2018.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay