Naime, u Sjedinjenim Državama krenuli su antimonopolski sudski procesi protiv tehnoloških divova, Amazona i Googlea, a još ranije protiv kompanije Meta, koja kontrolira Facebook, Instagram i WhatsApp). Okolnosti u kojima se vode ti procesi su blago rečeno čudne. High tech kompanije bore se za to da javnost o parnicama od općeg interesa što manje dozna, i u tome uspijevaju. Što je šokantno, pogotovo u slučaju Googlea, kompanije za koju se govori da zna sve o nama.

Jučer je američka Federal Trade Commision (FTC) zajedno sa 17 saveznih država tužila Amazon, što bi moglo promijeniti globalni svijet e-trgovine; način na koji se kupuje online, od knjiga preko cipela do kompjutera. Na tužbi od 172 stranice federalne vlasti optužile su Amazon da koristi poziciju i moć svojih digitalnih dućana kako bi istiskivao ostale digitalne trgovine u korist svojih usluga.

Tužitelji tvrde kako je posljedica blokiranja drugih trgovaca od strane Amazona da prodaju proizvode na drugim web stranicama po nižim cijenama kreiranje „artificijelno viših cijena“ za potrošače te zaključuju kako ta činjenica, uz poticanje prodaje vlastitih proizvoda te prilagodbu algoritama pretraživanja i oglašavanja, predstavljaju taktiku koja onemogućava ravnopravno natjecanje tržišnih konkurenata.

“Jedna tvrtka, Amazon, preuzela je kontrolu nad velikim dijelom online maloprodajne ekonomije”, navodi se u tužbi Sjedinjenih Država protiv Amazona.

Dobro jutro regulatori, rekli bi cinici.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pixabay