Hoće li sve biti tako u praksi, provjeravat će u dućanima članovi potrošačkih udruga. Na natječaj Ministarstva javile su se udruge potrošača diljem Hrvatske, a izabrane su Društvo potrošača Međimurja i Razvojna organizacija zaštite potrošača iz Selnice iz Međimurske županije, Centar za edukaciju i informiranje potrošača iz Bilja u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatska udruga za zaštitu potrošača iz Zagreba te Udruga Potrošački centar iz Rijeke. Udruge će kolovoz provesti u obučavanju i pripremanju za odlazak na teren, a onda će početkom rujna cijela priča započeti ozbiljno.

Svaka od udruga će pokriti tri, četiri županije, za to će moći angažirati tri, četiri čovjeka na terenu, pa eventualno još jednog na dežurnom telefonu u svojim prostorijama, a u 17 mjeseci koliko traje projekt kontrole, svakoj će udruzi biti na raspolaganju od oko 112.000 do 120.000 kuna za pokrivanje aktivnosti ‘tajnog kupca’.

Zapravo, ‘terenci kontrolori’ ni neće biti tajni kupci jer im budžet to ne dozvoljava, već će po svemu sudeći samo moći snimiti situaciju, evidentirati i objaviti na portalu koji će biti otvoren samo za tu svrhu.

Dakle, ako potrošačka udruga iz Bilja – CEIP svojih 120.000 kuna podijeli na četiri terenca i dežurnog na telefonu, proizlazi da će svakome mjesečno na raspolaganju biti oko 1400 kuna, koje će morati pokriti i gorivo i troškove telefona, a možda i nešto sitno honorara.

I na koncu, kad se udruge obuče za ovaj projekt težak više od 700.000 kuna, nameće se pitanje što će se dogoditi kad neki od kontrolora u kakvom dućanu uoče da je trgovac neopravdano zaokružio cijenu u eurima i tako dodatno poskupio neki proizvod?

UZALUDAN POSAO?

Ana Knežević je, veli nam, upozorila na taj problem te je u Ministarstvu zatražila poseban sastanak o tome, da ne ispadne da članovi udruga samo bilježe zatečeno i pojeo vuk magarca. No, dodaje Ana Knežević, rečeno je kako će ti ‘tajni kupci’ odnosno kontrolori nepravilnosti moći odmah prijaviti inspekcijama. I onda?

– Jednom smo inspekciji prijavili smrznute srdele kojima je istekao rok u jednom od trgovačkih lanaca. Nakon tri mjeseca te su srdele i dalje bile na istom mjestu u prodaji – kaže nam Ana Knežević.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay