Hrvati su novac najčešće posuđivali za podmirenje svakodnevnih potreba, troškove stanovanja i zdravlje; a među zemljama koje su sudjelovale u istraživanju, zadužilo se najviše Bugara i Rumunja, a najmanje Nijemaca

Pandemija korona virusa značajno se odrazila na ponašanje potrošača i financijsku situaciju građana u Hrvatskoj. Prema Covid-19 financijskom izvješću istraživanja koje je na reprezentativnom uzorku u europskim zemljama provela EOS Grupa, od početka pandemije svaki je peti ispitanik (19 posto) bio prisiljen zadužiti se, a isto tako, svaki peti nije bio u mogućnosti platiti nastala dugovanja.

Prema rezultatima istraživanja, Hrvati su novac najčešće morali posuđivati kako bi podmirili svakodnevne potrebe – za financiranje tekućih troškova života (69 posto), za troškove stanovanja (30 posto) i za zdravlje (23 posto). Ukupno 20 posto ispitanika istaknulo je kako se u idućih šest mjeseci planira zadužiti. „Iz stavova građana o zaduživanju možemo zaključiti kako će ova kriza imati dugotrajniji učinak na financijsku situaciju građana i slabljenje nacionalne ekonomije, što ukazuje na važnost donošenja kvalitetnih javnih politika.

Naravno, naznake stavljanja pandemije pod kontrolu, na globalnoj i nacionalnoj razini, utječu i utjecat će i na gospodarsku perspektivu i na promišljanja građana“, ističe direktorica tvrtke EOS Matrix Barbara Cerinski te dodaje kako EOS Matrix, zbog očekivanih otegotnih okolnosti, od početka krize posebno vodi računa o specifičnim situacijama i nastavlja s pozitivnom praksom individualnog pristupa svakom dužniku.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay