S obzirom na to da je u blagdanska sezona u tijeku te se ona još jednom obilježena pandemijom, ‘Ja trgovac’ i agencije Hendal tokom studenog su proveli anketu (na nacionalno reprezentativnom uzorku građana starijih od 16 godina) o blagdanskoj potrošnji. U priopćenju su naveli da prema rezultatima te ankete, u odnosu na 2020. godinu, bilježimo primjetan porast onih koji će na kupnju božićnih poklona potrošiti iznos do 1.000 kuna i to s lanjskih 13,3 posto na sadašnjih 18,1 posto, dok je broj onih najizdašnijih – koji će izdvojiti i više od 1.000 kuna – ostao stabilan i iznosi 6 posto (lani 6,1 posto).

S druge strane, da ne planira kupovati božićne poklone istaknula je petina hrvatskih građana: ove godine je to 20,7 posto ispitanih, a lani je to bilo tek nešto većih 21,9 posto.

Je li tome uzrok pandemija ili ne, teško je reći, ali sve je manje onih kojima kupnja božićnih poklona predstavlja zadovoljstvo. Naime, da u tome uživaju u 2019. je istakunaulo 48,2 posto ispitanih građana, a ove je godine njihov broj pao za 7,5 posto, na 40,7 posto.

Slijedom toga povećao se broj onih kojima kupnja poklona predstavlja stres i to za 6,4 posto pa to sada navodi ukupno 22,2 posto hrvatskih građana, a blago je rastao (+1,1 posto) i broj onih kojima kupnja poklona predstavlja i jedno i drugo, i stres i zadovoljstvo, na ukupno 37,1 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay