Ni prošle godine nisu bile besposlene te su uvele dotad neviđenu naknadu za podizanje gotovog novca u poslovnicama banaka.

S 1,95 NA TRI KUNE

Tim su putem pošle Zagrebačka, Privredna i OTP banka koje su uvele naknadu za podizanje novca na svojim šalterima, a od ožujka ove godine, Zagrebačka banka podigla je tu naknadu s 1,95 kuna na tri kune po svakoj isplati s kunskih transakcijskih računa.

Najveća domaća banka ukinula je poštedu za one s paketima tekućeg računa i uvela im je naknadu za gotovinske isplate u poslovnicama od dvije kune. Plaćanja te naknade pošteđeni su oni koji podižu 10.000 i više kuna te oni koji podižu novac s kunskih računa za zaštićena primanja te s ugovorenim skrbnikom.

Zagrebačka banka povećala je naknadu za podizanje novca debitnim karticama na bankomatima drugih banaka pa je do ožujka tisuću kuna na bankomatima drugih banaka koštalo 29 kuna naknade, a od ožujka 35 kuna.

Podizanje gotovog novca – debitnom karticom na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj i u zemljama Europskog gospodarskog područja od ovog mjeseca umjesto dva posto provizije i fiksnih devet kuna košta 2,50 posto od iznosa koji se podiže plus devet kuna fiksne naknade.

AKO ĆETE PROMIJENITI 100 EURA…

Zagrebačka je banka između ostalog od ožujka podigla cijene nacionalnog kreditnog transfera u kunama u korist računa poslovnih subjekata u banci i izvan nje s jedan posto od iznosa, od minimalnih osam do maksimalnih 75 kuna, na proviziju od 1,25 posto, od 12 do 125 kuna, a za takve naloge napravljene putem on-line bankarstva naknada je porasla s jedne kune na raspon od 1,25 do 2,25 kuna po nalogu.

Nemate li račun u najvećoj domaćoj banci, onda će vas to što ste se odlučili promijeniti 100 eura u kune na njezinim šalterima koštati 40 kuna umjesto 25 kuna.

I druge su banke mijenjale naknade ove godine, pa i Raiffeisenbank, no u toj je banci otkup deviza od prvog svibnja kada startaju nove tarife i dalje besplatan, dok u OTP banci nije bio besplatan i bit će i skuplji od 8.svibnja kada će i ta banka mijenjati neke naknade, pa i onu za otkup deviza.

Tako će otkup efektivne valute od građana po svakoj transakciji koštati 30 umjesto sadašnjih 25 kuna.

Cijeli članak i ostale troškove možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay