Gradske vlasti New Yorka odlučile su praktički izbrisati kratkoročni turistički najam na svom području. Ovog tjedna stupile su na snagu izmjene pravila koje će – za veliku većinu – značiti prestanak iznajmljivanja. Naime, od sada, za kratkoročni najam potrebno je ishoditi licencu, koju mogu dobiti samo oni koji žive u nekretnini koju iznajmljuju i borave u njoj zajedno s gostima. Moguće je primiti najviše dva gosta. S obzirom na uvjete, jasno je da je to kraj turističkog iznajmljivanja apartmana.

U Veneciji 50 tisuća stanovnika i 5 milijuna turista

Neke od najpopularnijih turističkih destinacija, poput Venecije – a sve češće se u stranim medijima spominje i Dubrovnik – zbog navale turista, postaju neugodne za život lokalnog stanovništva. Na primjer, u staroj jezgri Venecije živi oko 50 tisuća stanovnika, a godišnje ih posjeti više od pet milijuna turista.

Firenca, također jedna od najpopularnijih turističkih destinacija, u lipnju ove godine uvela je zabranu kratkoročnog iznajmljivanja apartmana na području povijesne jezgre grada. Trenutno je na području povijesne jezgre oko osam tisuća apartmana i gradske vlasti im neće zabranjivati rad, ali ih poreznim olakšicama pokušavaju motivirati da se – barem dio njih – vrati dugoročnom iznajmljivanju stanova.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay