BERN, 13. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Švicarci su u nedjelju na referendumu odbacili plan reforme sustava oporezivanja kompanija, poručivši time vladi da osmisli neki alternativni plan.

Poslovni i politički krugovi u Švicarskoj podržavali su reformski plan koji je bio kreiran na način da prevenira velika podizanja poreza za strane ulagače. Međutim, 59 posto glasača odbacilo je plan na nedeljnom referendumskom izjašnjavanju.

Švicarska vlada će sada morati pronaći alternativno rješenje, koje će možda uključivati više porezne stope za multinacionalne kompanije.

“Neće biti moguće preko noći naći novo rješenje”, kazao je švicarski ministar financija Ueli Maurer. Na konferenciji za medije u nedjelju ustvrdio je kako će možda trebati godina dana za novi plan, čime Švicarska risikira gubitak stranih investicija.

Trenutno, Švicarska daje poseban status inozemnim kompanijama, dopuštajući kantonima ili distriktima da im ponude niže porezne stope nego domaćim tvrtkama, čime zemlja predstavlja atraktivnu destinaciju za strane investitore. U toj zemlji sjedište ima otprilike 24.000 multinacionalki, a neke od njih gotovo da i ne plaćaju nikakav porez povrh efektivne stope poreza na dobit na saveznoj razini od 7,8 posto.  No, međunarodne organizacije poput OECD-a smatraju kako je takav sustav neprihvatljiv i Švicarska se obvezala da će ga izmijeniti do 2019.

Kako bi izbjegla preoštro podizanje poreza za multinacionalne kompanije, vlada je pristala ukinuti poseban status za strane tvrtke, a umjesto toga je ponudila nove porezne olakšice za istraživanje i razvoj i druge aktivnosti. Kao dio prijedloga, kantoni bi smanjili porezne stope za sve kompanije, uključujući i domaće, nastojeći time izbjeći podizanje poreznih stopa u trenutku kada je status stranih kompanija doveden u pitanje.

No, plan su osporili predstavnici socijaldemokrata i Zelenih, kao i sindikata i Crkve, kazavši kako će smanjeni porezni prihodi voditi ka rezanjima u javnim uslugama ili višim osobnim porezima.

“Konzervativne stranke su željele progurati poreznu reformu na jedan arogantan i ohol način, protivno interesima građana, Zeleni zahtijevaju novi, odmjereniji prijedlog”, istaknuli su iz opozicijske Zelene stranke.

(Hina)