Švicarske tvrtke od 2022. više neće moći od porezne osnovice odbiti mito plaćeno privatnim osobama, odredila je švicarska vlada u izmjenama poreznih zakona.

Pored mita, odbitak od poreza neće biti ni troškovi financiranja kriminalnih aktivnosti ni avansna naknada za kazneno djelo, odlučila je vlada.

Švicarska je poznata po institutu bankarske tajne i na glasu je kao pouzdano utočište za novac iz inozemstva, pa je vlada je ipak odlučila zadržati porezne odbitke za neke prekršaje. Tako će se strane novčane kazne moći odbiti od poreza, ako nisu u skladu sa švicarskom politikom.

“Kao i do sada, domaće kaznene financijske sankcije, odnosno novčane kazne i administrativne kaznene sankcije, ni ubuduće se neće moći odbiti od poreza. S druge strane, strane kaznene financijske sankcije moći će se odbiti od poreza u iznimnim slučajevima, ako krše švicarsku politiku ili ako tvrtka vjerodostojno dokaže da je poduzela sve opravdane korake kako bi se uskladila sa zakonom”, objasnila je vlada.

Promjene će nakon stupanja na snagu 1. siječnja 2022. biti u skladu s preporukom OECD-ove Radne skupine za financijsku akciju protiv pranja novca, poručili su iz vlade.

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay