ZUERICH, 9. siječnja 2017. (Hina/Reuters) – Švicarska središnja banka (SNB) izvijestila je u ponedjeljak da bi 2016. godinu trebala zaključiti s dobiti većom od 24 milijarde švicarskih franaka zahvaljujući golemoj dobiti od ulaganja u strane valute, a dodatnu potporu bančinom rezultatu pružila je i politika negativnih kamatnih stopa.

SNB je ostvario dobit od čak 19 milijardi franaka na ulaganjima u strane valute koja su u prošloj godini porasla na gotovo 645 milijardi franaka i gotovo su se izjednačila s vrijednošću cjelokupnog švicarskog gospodarstva. Po osnovi rezervi u zlatu ostvarena je dobit od 3,9 milijardi franaka, objavio je SNB.

Usporedbe radi, u 2015. godini SNB je zabilježio gubitak u poslovanju od 23,3 milijarde franaka, povezan s oštrim padom vrijednosti ulaganja u strane valute.

Banka je povećavala rezerve strane valute prodajući franke i kupujući devize kako bi oslabila franak, koji su kontinuirano u SNB-u ocjenjivali “značajno precijenjenim”. Snažan franak otežava poslovanje švicarskih izvoznika jer poskupljuje njihove proizvode na inozemnim tržištima, podsjeća Reuters..

SNB je uveo i negativnu stopu na depozite komercijalnih banaka kako bi time zauzdao potražnju za ulaganjima u franak. Točan iznos dobiti ostvarene po toj osnovi SNB nije objavio, no analitičari procjenjuju da ona doseže oko 1,5 milijardu franaka.

Švicarski savez sindikata (SGB) apelirao je na SNB da novac prikupljen po osnovi negativnih kamatnih stopa preusmjeri mirovinskim fondovima. Takav prijedlog poduprlo je i švicarsko udruženje mirovinskih fondova.

“Mirovinskim fondovima treba svaki franak i svaka bi pomoć bila dobrodošla”, kazao je glavni ekonomist SGB-a Daniel Lampart. Dodao je i da je SNB odbio sve prijedloge o prebacivanju novca mirovinskim fondovima uz obrazloženje da bi to zahtijevalo promjenu zakona.

SNB nije dužan poslovati s dobiti i obvezan je tek čuvati stabilnost cijena. Dio ostvarene dobiti moraju ipak distribuirati švicarskoj vladi i vlastima 26 kantona. Za 2016. godinu u SNB-u očekuju da će povećati te uplate s uobičajene milijarde franaka na 1,5 milijardi, povrh isplate dividende dioničarima u visini 15 franaka po dionici.

(Hina)