U POZNATOJ pjesmi Moj je život Švicarska Dino Merlin državu iz naslova opisuje kao “skoro pa savršenu” i kao “blistav dijamant vještom rukom izbrušen”, čime se naslanja na opću percepciju ove alpske konfederacije kao jednog od najbogatijih i najuređenijih mjesta za život na svijetu. 

Doista, Švicarska ima drugi najveći BDP po glavi stanovnika (prvi je Singapur) te redovito nisku nezaposlenost, ispod 5 posto, a osim po svojem bogatstvu poznata je i po velikom uključivanju građana u odlučivanje kroz referendume. 

Informatičarka Ivona Dronjić: Ovdje su vam institucije prijatelji

“Puno je prednosti u životu u Švicarskoj, a možda je glavna prednost ta što se djeca već odmalena odgajaju da je interes zajednice iznad tvoga vlastitoga interesa i da svi članovi društva moraju raditi nešto za društvo u kojem žive. Svaki Švicarac se bavi društveno-korisnim radom, a to onda, naravno, implicira i funkcioniranje kompletnog sustava, koji ovdje radi za društvo i sve njegove članove, a ne protiv njega, kao u Hrvatskoj”, kaže Ivona Dronjić za Index.

“Ovdje su vam institucije prijatelji i sve će učiniti da se pomogne svakom građaninu, a to se najbolje očituje ako se dođe u neku životnu krizu ili prekretnicu, tada se najbolje vidi koliko perfektno ovaj sustav funkcionira i koliko su učinkoviti svi ti mehanizmi za pomoć i podršku pojedinaca. Švicarci odmalena uče da je društvo zdravo i funkcionalno ako su svi njegovi članovi zdravi i funkcionalni”, kaže.

Smatra da su Švicarci veliki patrioti.

“Ja nakon 17 godina boravka u Švicarskoj odgovorno tvrdim da su Švicarci najveći patrioti od svih naroda koje poznajem. Hrvatima fali pravi patriotizam. Patriotizam nije lupanje u prsa i slušanje Thompsona, patriotizam je ljubav prema zemlji, državi i svim njenim članovima, a to znači briga i aktivan rad na svakom polju. To onda dalje implicira izuzetnu ljubaznost svih građana Švicarske Konfederacije, ja to nigdje drugdje nisam doživjela”, kaže Ivona.

“Kada je riječ o poslu, Švicarce ne zanimaju naše diplome i škole, to te nitko i ne pita, njih samo zanima znaš li raditi taj posao ili ne i odgovaraš li po osobnosti, odnosno koliko će tvrtka imati koristi od tebe. Plaće u IT-ju su izuzetno visoke i spadaju među najviše u cijelom svijetu, ja o svojoj plaći nikada ne pričam i samo moja sestra zna koliko točno zarađujem, ali primanja informatičara u Švicarskoj spadaju u sami vrh”, ističe Ivona.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr