ZUERICH, 19. rujna 2017. (Hina/Reuters) – Švicarski financijski regulator objavio je u utorak da je zatvorio udruženje QUID PRO QUO zbog nepravilnosti u distribuciji digitalne valute e-coina, a pokrenuli su i niz istraga o odvojenim mogućim slučajevima prijevare.

QUID PRO QUO distribuirao je e-coine dulje od godinu dana, prikupivši najmanje četiri milijuna švicarskih franaka od nekoliko stotina korisnika, navodi FINMA u priopćenju objavljenom u utorak.

“Ta je aktivnost slična bankovnom poslu prikupljanja depozita i nezakonita je ako kompanija koja se njome bavi nije ishodila odgovarajuću dozvolu za financijske usluge”, poručuju iz agencije.

E-coin nije poput pravih kriptovaluta jer se ne sprema na distribuiranim mrežama uz pomoć tehnologije blockchaina već se drži na serverima udruženja QUID PRO QUO, objašnjavaju u FINMA-i.

U udruženju nisu odmah odgovorili na upite Reutersa za komentar informacije o zatvaranju.

Regulatori pak ističu da su upozorili na moguće malverzacije u slučaju još tri kompanije zbog sumnjivih aktivnosti na području kriptovaluta. Dodaju i da provode 11 istraga o mogućim lažnim virtualnim valutama.

Švicarska financijska industrija traga za novim mogućnostima za rast nakon ublaženih propisa o bankovnoj tajni u sklopu globalne borbe protiv porezne evazije.

Kanton Zug posebno se istaknuo nastojanjima da privuče kompanije aktivne u sektoru virtualnih valuta.

Akcija švicarske FINMA-e nadovezala se na nalog kineskih vlasti operaterima platformi za razmjenu kriptovaluta da obustave trgovinu i neodložno izvijeste korisnike o zatvaranju.

Virtualne valute poput bitcoina izdaju i kontroliraju njihovi kreatori. Nemaju pokriće središnjih banaka a pristaše ih smatraju brzim i efikasnim načinom upravljanja novcem.

Regulatori i tradicionalne banke sve se pak više pribojavaju prijevara koje po njima vrebaju iz sve veće sive zone internetskih kriptovaluta.

Tako je izvršni direktor američke banke JPMorgan Jamie Dimon prošlog tjedna izjavio da je bitcoin “prijevara” i da će se u konačnici “rasprsnuti poput balona od sapunice”.

(Hina)